top of page

Metal Hammer Greece interview


We recently did an interview with Metal Hammer Greece. We are featuring on July issue #427, section "Horror". We would like to thank Vassilis Mazaris for the interest and the questionnaire. You can find the interview below. The interview is in greek.


- Αρχικά Κώστα να σε καλωσορίσω στο Metal Hammer. Είναι χαρά μου που μιλάμε για το νέο, τέταρτο ολοκληρωμένο album σας μιας που σας παρακολουθώ από το 2014 και το “Fragments of Human Decay”. Μέσα σε 8 χρόνια έχετε κυκλοφορήσει 4 δίσκους. Πώς καταφέρνετε να είστε τόσο συνεπείς δισκογραφικά όντας μία underground μπάντα η οποία κάνει σχεδόν τα πάντα μόνη της;


Γεια χαρά Βασίλη και σε ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε στα χέρια μας τη νέα μας δουλειά, ήταν ένας μικρός μαραθώνιος, αλλά τα καταφέραμε. Συνεχή ερεθίσματα, διάθεση για δημιουργία, πλάνο, συνέπεια και πείσμα είναι οι λέξεις-κλειδιά σχετικά με τη δισκογραφική μας πορεία μέχρι σήμερα. Είναι δύσκολο το εγχείρημα όταν κινείσαι στο underground και συνηθίζεις να τρως τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη, όμως όταν συγκεντρώνεσαι σε έναν σκοπό, συνήθως τα καταφέρνεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα μας λειτουργούν πρωτίστως οι μουσικοί που θέλουν να γράφουν νέα τραγούδια.


- Και με την ευκαιρία, δώσε μας μερικές χρήσιμες πληροφορίες - σύντομο βιογραφικό για το συγκρότημα για κάποιον που μπορεί να μην είναι οικείος με τη μουσική σας.


Σχηματιστήκαμε το 2012, αρχικά ως one man project και από το 2014 συνεχίζουμε ως κανονική μπάντα, διατηρώντας μέχρι σήμερα σταθερή τη σύνθεσή μας. Την μπάντα αποτελούν οι Κώστας (φωνητικά), Θάνος (κιθάρα), Ζαχαρίας (κιθάρα), Γρηγόρης (μπάσο) και Ορέστης (τύμπανα). Έχουμε στο ενεργητικό μας τέσσερις κυκλοφορίες και αρκετές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παίζουμε μοντέρνο ή αλλιώς αν θες groove metal, με επιρροές από αρκετές κατευθύνσεις, αλλά για να το κάνω πιο συγκεκριμένο θα ανέφερα ότι είμαστε σίγουρα επηρεασμένοι από τον σουηδικό ήχο (In Flames, At the Gates, The Haunted) και τo hardcore/metalcore (Hatebreed, As I Lay Dying).


- Οι Mind Terrorist είναι μία «σκεπτόμενη» μπάντα που ζει στο σήμερα και μέσα από τη μουσική της παρουσιάζει προβληματισμούς και καταστάσεις που ζούμε σαν άνθρωποι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, αν δεν κάνω λάθος, το ντεμπούτο σας “Once Upon a Heartbeat” καταπιάνεται με την οικονομική κρίση της τότε εποχής. Θα ήθελα να μας μιλήσεις λίγο για τα concepts των επόμενων δίσκων, αλλά κυρίως για το “Spiritual Revolution”.


Βεβαίως. Αρχικά να αναφέρω ότι το ζήτημα της στιχουργικής κατεύθυνσης είναι κομμάτι της ταυτότητας της μπάντας και θα πρόσθετα ότι το προσεγγίζουμε με την ίδια σημασία με το μουσικό κομμάτι. Κάθε δουλειά μας θέλουμε να φέρει ένα στίγμα και να δίνει τη δυνατότητα σε όσους ακούν τη μουσική μας να γίνουν αποδέκτες κοινωνικών ως επί το πλείστον μηνυμάτων που θεωρούμε σημαντικά. Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και γράφουμε όχι για το φανταστικό, αλλά για την πραγματικότητα που βιώνουμε γύρω μας. Στο δεύτερο album μας "Fragments of Human Decay" καταπιανόμαστε με θέματα όπως τα δικαιώματα των ζώων, την περιβαλλοντική κρίση και τις ανθρώπινες σχέσεις ενώ στο επόμενο "A Moment in Eternity" έχουμε μια θεματολογία γύρω από ζητήματα ηθικής και αξιακής κρίσης. Το "Spiritual Revolution" είναι ένα concept album, με κεντρικό άξονα την έννοια της Πνευματικότητας, ως μορφή αντίστασης και απελευθέρωσης από τη σύγχρονη σκλαβιά στην οποία ζούμε.


- Ποια είναι η ιδανική «πνευματική επανάσταση» για σένα και ποια πιστεύεις πως είναι τα βασικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σήμερα; Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά ώστε να φτάσει σε αυτήν την επανάσταση;


Η πνευματική επανάσταση είναι μια εσωτερική διαδικασία αναζήτησης και βαθμιαίας μεταστροφής σε κάτι πιο αγνό, σε κάτι πιο αρχέγονο, μακρυά από τη μολυσματική επίδραση του υλισμού, του καταναλωτισμού και του σύγχρονου πολιτισμού. Η έννοια της Πνευματικότητας, με τον τρόπο με τον οποίο την προσεγγίζουμε, έχει στοχαστικό-φιλοσοφικό και μεταπολιτικό χαρακτήρα, και δεν περιορίζεται μόνο σε θρησκευτικά πλαίσια, θα έγραφα καλύτερα ότι η αναζήτηση του Ιερού είναι μονάχα ένα μέρος της. Είναι βιωματική και είναι πρωτίστως μια προσωπική υπόθεση, προτάσσοντας την εσωτερική γαλήνη και αρμονία, τη δημιουργία ενός νοητικού τείχους στο σύγχρονο τρόπο ζωής, και την αδιάκοπη αναζήτηση του Εαυτού σε έναν κόσμο ερειπίων.


- Και στο νέο album, η μουσική σας φαίνεται πως είναι δημιουργημένη από οπαδούς, για οπαδούς. Με αυτό εννοώ πως κανείς μπορεί εύκολα να διακρίνει πολλές επιρροές από διαφορετικά ιδιώματα, τα οποία όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους με όμορφο τρόπο και δημιουργούν το τελικό αποτέλεσμα που με το πέρασμα των χρόνων, γίνεται και αρκετά «αναγνωρίσιμο» μιας που ο ήχος σας πλέον είναι χαρακτηριστικός. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τις ισορροπίες, να κρατάτε τις επιρροές σας και παράλληλα να ακούγεστε σαν Mind Terrorist και όχι σαν μία μπάντα που απλά παίζει «σαν τους ήρωές της»;


Τα ακούσματά μας είναι πολλά, από κλασικό heavy μέχρι black metal. Αγαπάμε πολύ τους ήρωές μας! Αυτό φαίνεται και στη μουσική μας. Υπάρχει ένας πλουραλισμός που είναι και το χαρακτηριστικό του ήχου μας, παρόλα αυτά η εμπειρία μας ως μουσικών και ως ακροατών είναι τέτοια που φιλτράρει τον ήχο μας έτσι ώστε να βγάζει μπροστά και κύρια αυτό το μοντέρνο groove στοιχείο, το οποίο είναι και το σήμα κατατεθέν μας. Όταν ερχεται η στιγμή της σύνθεσης, πάντοτε κάνουμε ένα flashback στις προηγούμενες δουλειές μας, στο τι κρατάμε ως ύφος και τι μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο. Ένα σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της μίξης και του mastering, εκεί όπου χρησιμοποιούμε τον ίδιο άνθρωπο σε κάθε δουλειά, οπότε γνωρίζει πώς να "δέσει" το τελικό αποτέλεσμα.


- Παρόλο που ξεκινήσατε από τη Λάρισα, πλέον βρίσκεστε σε διαφορετικά σημεία του ορίζοντα και απ' ό,τι μου ανέφερες, ο δίσκος γράφτηκε χωρίς καν να βρεθείτε μεταξύ σας. Μίλησέ μας για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό στη σημερινή εποχή, καθώς επίσης και ποιες ήταν ο μεγαλύτερες προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε.


Πράγματι, τα μέλη της μπάντας πλέον ζούμε σε διαφορετικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούμε ποτέ. Δεν προβάραμε ποτέ μαζί, ενώ οι ηχογραφήσεις έγιναν σε τέσσερα διαφορετικά studios, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Όχι επειδή το θέλαμε, όπως κάνουν άλλες μπάντες για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα λόγω εξειδίκευσης κάποιων studios, αλλά επειδή δε γινόταν αλλιώς. Η διαδικασία των ηχογραφήσεων, μίξης και mastering κράτησε πάνω από έναν χρόνο. Επομένως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία για να λειτουργήσουν όλα σωστά πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη. Σημαντικά ζητήματα σε μια μπάντα πέντε ατόμων σε φυσική απόσταση μεταξύ τους, όπως η επικοινωνία, το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, κινούνται μόνιμα σε μια πολύ λεπτή γραμμή. Άλλα ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν τα deadlines που είχαμε, κάποιες αναβολές, το γεγονός ότι δεν υπήρχε η φυσική παρουσία όλων είναι επίσης κάτι που δυσκολεύει την υποστήριξη και το ωραίο παρεϊστικο κλίμα, πράγματα τα οποία στην περίπτωσή μας απουσίαζαν.


- Από το booklet είναι ξεκάθαρο πως πέρα από τις πολλές μουσικές που ακούτε, διαβάζετε επίσης και πολλά βιβλία. Θα ήθελα να μου πεις πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα βιβλία στους στίχους και τη νοοτροπία της μπάντας και αν προτείνεις μερικά που, διαβάζοντάς τα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία πνευματική επανάσταση.


Τα εννιά κομμάτια του δίσκου είναι επηρεασμένα από εννιά βιβλία, που υποστηρίζουν το concept της πνευματικότητας. Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κάτι τέτοιο, στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα "storydisc" (από το "storybook"). Κάποια απ΄τα βιβλία αυτά, τα οποία και θα πρότεινα στους αναγνώστες σας είναι τα "Fahrenheit 451" (Ray Bradbury), "Small is beautiful" (Ernst Schumacher), "Brave new world" (Aldous Huxley) και "Civil disobedience" (Henry David Thoreau).


- Θα ήθελα να σταθούμε στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου «Μήνυμα Ελήφθη». Αυτό περιέχει δύο πράγματα τα οποία σας βγάζουν αρκετά εκτός του comfort zone σας. Το πρώτο είναι ο ελληνικός στίχος και το δεύτερο τα rapcore σημεία. Κατά τη γνώμη μου, ρισκάρατε και το πετύχατε, αφού το τραγούδι ακούγεται ευχάριστα και έχει ποικιλία. Δώσε μας μερικές πληροφορίες για αυτό.


Όταν ο συνθέτης μας Θάνος μου έδωσε αυτό το κομμάτι, με το μελαγχολικό αλά Katatonia κουπλέ και το blackάδικο ρεφρέν, σκέφτηκα ότι έπρεπε να ισοπεδώσω τα σχέδιά του, γράφοντας στίχους και γραμμές στη φωνή που θα είχαν αυτό το αναπάντεχο που περιγράφεις παραπάνω. Έτσι κατέληξα στον ελληνικό στίχο, αφού θεωρώ ότι μπορώ να εκφραστώ κάποιες φορές καλύτερα και πιο άμεσα, ενώ όσον αφορά στο rapcore στοιχείο, είναι αυτό το μικρόβιο που μου είχε κολλήσει από έφηβο με Cypress Hill, Body Count, ή και αν θες από τους δικούς μας Terror X Crew και Αρτέμη/Ευθύμη. Έπρεπε να πείσω πρώτα τον εαυτό μου για αυτό το "πείραμα", τελικά είναι από τα κομμάτια που ξεχωρίζουμε από το album και το ίδιο μήνυμα λαμβάνουμε και από όσους έχει τύχει μέχρι τώρα να το ακούσουν.


- Νομίζω πως ήδη το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το “Revolt Against the Modern World” και εύχομαι ολόψυχα κάποια στιγμή να το ακούσω και ζωντανά. Στην εποχή του COVID-19, τι είναι αυτό που περιμένετε από το νέο album;


Ευελπιστούμε πρώτα απ'όλα να φτάσει με οποιοδήποτε τρόπο στα αυτιά όσων περισσότερων μεταλλάδων γίνεται. Έπειτα θα ήταν ευχής έργον να ξεπερνούσαμε τις πωλήσεις του προηγούμενου album μας. Ήδη η περιορισμένη έκδοση των 200 digipack έχει εξαντληθεί, οπότε κάνουμε focus στην κανονική έκδοση και καλώς ή κακώς, λόγω και της πανδημίας, στηριζόμαστε αρκετά και στο digital κομμάτι. Έχουμε ήδη κάποια προωθητικά videos και σκεφτόμαστε εναλλακτικούς τρόπους προώθησης (playthrough video, digital remote concerts κλπ).


- Ευχαριστώ για τον χρόνο σου και ελπίζω να τα πούμε από κοντά σύντομα. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το “Spiritual Revolution” και αν επηρεάσει έστω και ένα άτομο να δει τα πράγματα αλλιώς, θα είναι επιτυχημένο!


Βασίλη να σε ευχαριστήσω με τη σειρά μου και ελπίζω να τα πούμε και από κοντά! Να είσαι πάντα καλά. Για περισσότερα σχετικά με τους Mind Terrorist, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.mindterrorist.org.


---


Δισκογραφία:

Once upon a heartbeat (2012)

Fragments of human decay (2014)

A moment in eternity (2016)

Spiritual revolution (2020)


Line up:

Κώστας Καφρίτσας - φωνή

Θάνος Μεταλιός - κιθάρα

Ζαχαρίας Καραμπάσης - κιθάρα

Γρηγόρης Γρηγοριάδης - μπάσο

Ορέστης Αδαμάκος - τύμπανα

209 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page